Når det skal spares penger på kontor

Det er ofte nødvendig at arbeidstakerne har eget kontor når de skal jobbe, men det er delte meninger om det er egne kontorer eller kontorlandskap som passer best. Kontorlandskap er definitivt plassbesparende, noe som er veldig gunstig siden bunnlinjen når alt kommer til alt er det viktigste for de fleste bedrifter.

Med mindre behov for plass blir det mindre leie å betale, og med kontorlandskap blir det også mer luft i lokalene. Med atskilte kontorer blir det ofte lange korridorer med dører som preger lokalene, mens med kontorlandskap sitter alle i samme rom og får en større følelse av fellesskap.

En av de første bygningene med åpne kontorlandskap skal ha blitt oppført i USA allerede i 1904. Arbeidsplassene var bygget opp som i et klasserom med bord på rekke og rad, og det var primært sekretærer og kontorassistenter som satt det – Forskning.no

 

De mindre positive sidene med åpne kontorlandskap

Når alle sitter i samme rom kan det fort bli litt bråk dersom noen som sitter på motsatt side av lokalet begynner å kommunisere. Arbeidsro er et must, men noen klarer utrolig nok å stenge ute støy fra kollegene uansett lydnivå.

Luftkvaliteten kan også bli et tema, da mange mennesker gjør at det blir dårligere luft i et rom. Det gjelder å finne ut hvor mange mennesker lokalet er ment å romme, men skikkelige vinduer som kan åpnes og lukkes vil hjelpe mye. Ulempen er da at det på vinteren kan bli kaldt for de som sitter nærmest vinduene, mens de som sitter lengst bort vil knapt merke noe før etter en god stund.

For de som har en vid intimsone blir det også problemer med kontorlandskap, siden man sitter side ved side. Gnisninger mellom arbeiderne er også oftere å se i kontorlandskap, da det å jobbe skulder ved skulder kan føre til at man oftere forstyrrer hverandre i arbeidet.