Hvordan lage animasjoner?

Det finnes mange forskjellige måter å lage animasjoner på. Her får du en liten oversikt.

Skal du lage en animasjonsfilm, reklame eller bare en stilig presentasjon til for eksempel et foredrag eller sosiale medier? Da kan det være greit å ha gode dataprogrammer å forholde seg til. Selvfølgelig avhengig av hva du skal lage. Det finnes forskjellige 2D og 2D programmer hvis du trenger dataanimasjoner. Her får du en liten oversikt over noen av de mest populære.

Cutoutpro

Dette er et program du kan laste ned og prøve gratis. Her kan du lage dine egne tegnefilmer og de har stort sett alt du trenger av funksjoner for å gjøre dette. Du kan bruke det selv om du er nybegynner. Når du er ferdig kan du endre format til de 9 mest populære formatene slik at du lett kan dele filmen du har laget.

Anime studio

Her får du tilgang til mange forskjellige programmer du kan prøve ut gratis før du faktisk kjøper det. På denne måten kan de se hva som passer til din bruk og til de animasjonene du trenger. Det er et 2D program, men de har også 3D pogram.

3Ds Max

Dette programmet het før 3D Studio Max og er en 3D programvare som er utviklet av Autodesk for Windows. Dette er et program som brukes mye av de som lager videospill, reklamer og visualisering av arkitektur og interiør. Programmet har funksjoner som modeleringsverktøy, shadere, partikkelsysten, fysikksystem, dynamikksimulasjon og et modifisert brukergrensesnitt.

LightWave 3D

Dette er et program i en noe lavere prisklasse men det brukes faktisk til filmer og tv-serier. At det er prisgunstig gjør at små bedrifter som jobber med 3D design og animasjon foretrekker dette programmet. En kjent tv-serie som har blitt laget med dette programmet er Babylon 5.

Blender

Dette er en gratis programvare som kan brukes til forskjellige ting som modellering, UV-unwrapping, tekstur, rigging og andre oppgaver innen 3D produksjon. Programmet brukes til animerte filmer, dataspill og visuelle effekter. Programmer er tilgjengelig på samtlige operativsystemer og selv om det er gratis og stadig under utvikling, kan det konkurrere med selv de beste programmer.

Alias Maya/Maya

Dette programmet er av de best kjente og mest brukte. Det brukes spesielt til å lage spesialeffekter i filmer som Star Wars, Ringenes Herre og Narnia. Det brukes også av spillutviklere som jobber spesielt med 3D modeller i spill som for eksempel Tomb Raider.

Valgets kvaler? 

Det å lage film, spesielt animert film er noe som tar tid og krever mye av både de som jobber med det og programvaren. Derfor er det viktig at du planlegger godt, og det betyr at du skal ha god oversikt over dine behov til nettopp dette prosjektet før du avgjør hvilken programvare du ønsker å benytte. Det er utrolig kjipt å måtte bytte på halvveien fordi behovene dine endrer seg. Da er det ikke sikkert du får med deg alt fra forrige programmet og over til det nye. Så planlegg godt og vær sikker i din sak.